onsdag 23 juni 2021

Program Bibliotekets Vänner hösten 2021


Från pennskaft till poddare 

Elin Wägners roman om tidningsvärlden och rösträttskampen, "Pennskaftet", kom 1910. Vad skulle hon säga om dagens medievärld: poddar, twitterstormar, algoritmer, och ständigt uppdaterat nyhetsflöde i telefonen?  Föreläsning av Per Svensson, kulturskribent i Dagens Nyheter och författare. Han har arbetat som journalist över 40 år, bland annat på Expressen och Sydsvenska Dagbladet.

Onsdag 15 september kl. 18.00. Stadsbiblioteket, Galaxen. Entré 100 kr

Till detta program med Per Svensson är det förköp via lillabjorka.se start kl 10:00 den 14 augusti. 


När jag behövs som mest

Maria Estling Vannestål och Hannelore Bengtsson berättar om sina självbiografiska böcker Lex Katarina och Till ditt sista andetag. De delar med sig av djupt personliga erfarenheter som nära anhöriga till personer med svår sjukdom.

Maria är författare och föreläsare med bakgrund i akademin. Hannelore kallar sig själv amatörförfattare. Båda är bosatta i Växjö.

Tisdag 28 september kl. 18. Stadsbiblioteket, Galaxen. Entré 100 kr


Arbetarlitteraturens återkomst

Ända sedan 1930-talet har arbetarlitteraturen varit en levande tradition som skildrat statares, torpares och fabriksarbetares slitsamma tillvaro. Den har varit Sveriges stora bidrag till världslitteraturen. Och på 2000-talet har genren fått en stark renässans.

Författaren och litteraturkritikern Rasmus Landström berättar om hur proletärdikten lämnade fabriken och potatisåkern och klev in det moderna tjänstesamhället, samtidigt som dess huvudperson gick från att vara en man i blåställ till en kvinna i landstingsrock.

Måndag 18 oktober kl.18. Stadsbiblioteket, Galaxen. Entré 100 kr


Boksläpp i bibliotekets cafeteria

Ella Styf och Christer Petersson har nyligen publicerat böcker på Trolltrummas förlag. I samarbete med förlaget kommer Ella att berätta om sin bok Kuriosa ur gömmorna – historier från Kronoberg. Christer kommer att presentera sin bok Allt som händer, när ingenting händer. Boken utgörs av en samling essäer och reflekterande daganteckningar om möten med natur, litteratur och samtid.

Lördag 23 oktober kl 14 i Bibliotekets cafeteria. Fri entré. Mingelsnacks!


Kura skymning

Vi presenterar en god nordisk författare och tar del av ett utdrag ur en av författarens texter. Bibliotekarie Ella Styf läser. Samarrangemang med Föreningen Norden.

Måndag 8 november kl.18. Stadsbiblioteket, Galaxen. Fri entré


En ensam plats

Kristina Sandbergs roman om hur det var att förlora sin pappa och samtidigt drabbas av cancer, möter ikväll Birgitta Henriksson pianospel under en textmusikalisk afton.

Kristina Sandberg är författare, litteraturkritiker och lärare i Kreativt skrivande på Linnéuniversitetet i Växjö. Hon fick sitt stora litterära genombrott med romantrilogin om hemmafrun Maj i folkhemstidens Örnsköldsvik. Hon fick Augustpriset 2014 och har tilldelats flera andra litterära pris. Birgitta Henriksson är pianist med rötterna i Hälsingland. Examinerades från Kungliga Musikhögskolan 2001. Frilansande musiker inom flera olika stilar och genrer. Hon hörs under sommaren 2021 på turné tillsammans med Stefan Sundström. 

Onsdag 17 november kl. 18. Stadsbiblioteket, Galaxen. Entré 100 kr.



Till bildningens försvar: den svåra konsten att veta tillsammans

Sverker Sörlin är en av landets mest kända och produktiva idéhistoriker. Han har skrivit ett stort antal vetenskapliga och populärvetenskapliga böcker, bland annat med inriktning mot miljöpolitik och humanioras framtid. Han är för närvarande professor vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Sverker Sörlin kommer att tala om sin senaste bok om bildning – ett centralt begrepp i det moderna framstegets tidevarv alltsedan upplysningen på 1700-talet. Idag, när sanningen privatiseras och allt fler stängs in i åsiktsburar är bildning viktigare än någonsin. Vi har mer kunskap är någon gång tidigare, men vi vet allt mindre tillsammans.

Onsdag 8 december kl 18. Stadsbiblioteket, Galaxen. Entré 100 kr.


Med reservation för ändringar.

Länk till programmet 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar