tisdag 13 juni 2023

Program hösten 2023

Höstprogram 2023 Bibliotekets Vänner

Viktig information angående höstens program!
Galaxen kommer att vara stängd på grund av ombyggnadsarbete hela hösten. Därför kommer vi att hålla till i Det fria Ordets hus/Konsthallen tvärs över gatan från biblioteket. Vi samarrangerar samtliga program med Det fria ordet. Fördelen med detta är att vi kommer att kunna presentera fler program med starka författare. Nackdelen är att vi bara kan ta in drygt 80 personer i publiken. Vi kommer att utvärdera detta rent praktiskt från gång till gång. 
Programmen annonseras via affischer och på stadsbibliotekets hemsida som vanligt liksom på Bibliotekets vänners sida - http://biblioteketsvannerivaxjo.blogspot.com/  Medlemmar får mail inför varje program.



Program

Romanens segertåg, från Cervantes till Cusk 
Ingrid Elam berättar om hur och varför romanen blev en framgångsrik och livskraftig genre. Ingrid Elam är professor emerita i litterär gestaltning och är verksam som kritiker i framför allt Dagens Nyheter, Sveriges television och Borås tidning. I höstas publicerade hon "Romanens segertåg" (Natur & Kultur). 

Onsdag 6 september kl. 18.00. Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Entré 100 kr. Medlemmar fritt. 


En lockton i ödemarken 
David Thurfjell är professor i religionshistoria vid Södertörns högskola i Stockholm. I sin nya bok fortsätter han att utforska och upplösa gränsen mellan religiösa och sekulära uttryck. Religionen visar inga tecken på att försvinna. Varför är det så? Vad är det för längtan den svarar mot? 

Onsdag 27 september kl. 18.00. Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Fri entré. 


Du vill inte mer 
Författarsamtal med journalisten, fotografen och författaren Alexander Mahmoud om hans senaste bok om varför vi alla arbetar. Alexander är från Kronoberg, och arbetade som frilansfotograf i tolv år innan han fick en fast anställning på DN. I sin bok utforskar han sig själv, sin familj och alla dem han möter. Det kan vara en statsepidemiolog, en människa på flykt eller snart sjuårige Nikita i krigets Ukraina. Boken innehåller många bilder.

Tisdag 10 oktober kl. 15.00 (endast för medlemmar) samt kl. 18.00 för allmänhet och medlemmar. Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Fri entré. 


Litteraturen blir aldrig klar 
Kristoffer Leandoer berättar om sin kritikerhyllade essäbok ”Den oavslutade litteraturen”. Vissa böcker blir aldrig klara. Ändå räknas de till våra klassiker. Varför avslutades de aldrig? Svaren är lika många och komplicerade som böckerna. Gemensamt för böckerna är att vi läser dem med glädje, hur oavslutade de än är. Så vem bestämmer om en bok är oavslutad eller inte? Kristoffer Leandoer är författare, litteraturkritiker och översättare, tvåfaldigt Augustprisnominerad. Han är bosatt i Stockholm samt, sommartid, i Bergs socken i Kronoberg. 

Onsdag 1 november kl. 18.00. Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Entré 100 kr. Medlemmar fritt.


Natten 
Sara Gordan har skrivit en bok om kärlekens hetta, om moderskap och kropp. Romanen tilldelades såväl Svenska Dagbladets som tidningen Vi:s litteraturpris 2022. Ikväll berättar och samtalar Sara om sin bok om en förälders kamp för sitt barn. Sara Gordan är författare och översättare från franska. Natten är hennes fjärde roman. 

Tisdag 5 december kl. 18.00. Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Entré 100 kr. Medlemmar fritt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar