tisdag 29 augusti 2023

Program hösten 2023 (uppdaterat)


Bibliotekets Vänner i Växjö i samarbete med Det fria ordets hus


Kära biblioteksvänner! 

Här kommer äntligen det definitiva programmet för bokhösten 2023. Tätt och tilltalande hoppas vi. Redan på tisdag 6 september har ni möjlighet att lyssna till en av landets främsta litteraturvetare och kritiker Ingrid Elam.

Obs! Som vi tidigare meddelat kommer vi under hela hösten att hålla till i Det fria ordets hus/Växjö konsthall, Västra Esplanaden 10, Växjö (mittemot stadsbiblioteket). 

Samtliga program sker i samarbete med Det fria ordets hus. Därmed kan vi erbjuda ett större utbud av författare, men tyvärr färre platser för publiken. Lokalen rymmer max ca 90 personer. Vi fortsätter som tidigare med öppen entré utan föranmälan. Först till kvarn…Skulle detta bli ett problem måste vi kanske ändra våra rutiner, men vi återkommer till detta vid behov. Växjö konsthall har öppet till kl 18.00. Vi öppnar dörren till föreläsningssalen kl 17.30 (ingång via konsthallen)

Varmt välkomna till en givande bokhöst! 
Växjö 29 augusti 2023 Styrelsen för Bibliotekets Vänner 
genom 
Christer Petersson 

Det fria ordets hus 
genom 

Joakim Granlund


Romanens segertåg, från Cervantes till Cusk

Ingrid Elam berättar om hur och varför romanen blev en framgångsrik och livskraftig genre. Ingrid Elam är professor emerita i litterär gestaltning och är verksam som kritiker i framför allt Dagens Nyheter, Sveriges television och Borås tidning. I höstas publicerade hon "Romanens segertåg" (Natur & Kultur).

Onsdag 6 september kl. 18.00. Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Entré 100 kr. Medlemmar fritt.


En lockton i ödemarken

David Thurfjell är professor i religionshistoria vid Södertörns högskola i Stockholm. I sin nya bok fortsätter han att utforska och upplösa gränsen mellan religiösa och sekulära uttryck. Religionen visar inga tecken på att försvinna. Varför är det så? Vad är det för längtan den svarar mot?

Onsdag 27 september kl. 18.00. Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Fri entré.


Du vill inte mer

Författarsamtal med journalisten, fotografen och författaren Alexander Mahmoud om hans senaste bok om varför vi alla arbetar. Alexander är från Kronoberg, och arbetade som frilansfotograf i tolv år innan han fick en fast anställning på DN. I sin bok utforskar han sig själv, sin familj och alla dem han möter. Boken innehåller många bilder.

Tisdag 10 oktober kl. 15.00 (endast för medlemmar) samt kl. 18.00 för allmänhet och medlemmar. Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Fri entré.


Moberg och det fria ordet

Vilhelm Moberg är en av 1900-talets främsta företrädare för det fria ordet i vårt land. Inom ramen för Mobergveckan i Växjö berättar Anna-Karin Carlstoft Bramell om den stridbare Moberg, ständigt aktuell med sin skarpa, tidlösa samhällskritik och Carl Hyltén-Cavallius pratar under rubriken ”Novellförfattaren Vilhelm Moberg” med utgångspunkt i den nya boken Syn om natten

Anna-Karin Carlstoft Bramell är fil. dr i litteraturvetenskap vid universitet i Lund. Hon är vice ordförande i Mobergsällskapet. Carl Hyltén-Cavallius mångårig ledamot av Moberg-sällskapets styrelse, redaktör för 2023 års medlemsbok Syn om natten.

Onsdag 25 oktober kl. 18.00. Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Fri entré.


Litteraturen blir aldrig klar

Kristoffer Leandoer berättar om sin kritikerhyllade essäbok ”Den oavslutade litteraturen”.Vissa böcker blir aldrig klara. Ändå räknas de till våra klassiker. Varför avslutades de aldrig? Gemensamt för böckerna är att vi läser dem med glädje, hur oavslutade de än är. Så vem bestämmer om en bok är oavslutad eller inte? Kristoffer Leandoer är författare, litteraturkritiker och översättare, tvåfaldigt Augustprisnominerad. Han är bosatt i Stockholm samt, sommartid, i Bergs socken i Kronoberg.

Onsdag 1 november kl. 18.00. Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Entré 100 kr. Medlemmar fritt.


Vi måste bry oss om demokratin!

Kunskap, forskning och demokrati hör starkt samman för Åsa Wikforss, filosof, författare och ledamot i Svenska Akademien. Hon har bland annat skrivit böckerna Alternativa fakta – om kunskapen och dess fiender (2017) och Därför demokrati. Om kunskapen och folkstyret (2021), tillsammans med brodern Mårten Wikforss.

Åsa Wikforss är professor vid Stockholms universitet och ansvarig för projektet Kunskapsresistens.  I föreläsningen berättar hon om vilka hot som hon ser mot demokratin och vad vi kan göra för att motverka den trenden.

Tisdag 14 november kl. 18.00. Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Fri entré.


Natten

Sara Gordan har skrivit en bok om kärlekens hetta, om moderskap och kropp. Romanen tilldelades såväl Svenska Dagbladets som tidningen Vi:s litteraturpris 2022. Ikväll berättar och samtalar Sara om sin bok om en förälders kamp för sitt barn. Sara Gordan är författare och översättare från franska. Natten är hennes fjärde roman.

Tisdag 5 december kl. 18.00. Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Entré 100 kr. Medlemmar fritt.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar